För varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans inkomst med sju procent när barnet är fyra år” skriver Elly-Ann Johansson på Institutet för Framtids Studier i en ny rapport som refereras i E24, DN Metro, och Uppsala Nya tidning.
Det får nog en och annan att höja ögonbrynen, men för mig som har pluggat kommunikation i parrelationer är det inte alls konstigt.
När man får barn förändras det mesta i livet och parrelationen. Att pappan då är hemma med barnet skapar en aktiv papparoll. Det är en förutsättning för att mamman ska kunna ta en aktiv roll på jobbet. Om kvinnan istället tar hela barnledigheten så får hon ingen att dela föräldrarollen med. Då är karriär omöjligt.
Det här är tråkig information för många mammor som har tagit ut hela barnledigheten. Här ser de var karriären försvann. Men det är riktigt bra information för alla de som nu får barn.
Det är framför allt väldigt bra information för HR-avdelningar över hela landet. Vi har fortfarande ett löneglapp mellan män och kvinnor. Vad nyckeltalsinstitutet än säger om saken så gör svenska män fortfarande karriär i större utsträckning än svenska kvinnor.
Vill man åtgärda det så är barnledighetsuttaget ett mycket bra ställe att starta. En tydlig rekommendation att alla ska ta ut ledighet är en bra start. En policy att företaget ersätter mellanskillnaden mellan föräldrapenningen och lönen är alltså bra; om det gäller i max 9 månader.
Då skapar man ett incitament att ta ut nio månader var. Då skulle svenska kvinnors lön enligt studien öka med 9*7 procent. 63 procent högre lön är kanske orimligt, men det är ändå en bra indikation om hur viktiga familjeförhållanden är för jämställdheten på jobbet.
fredag 16 april 2010
Vill du höja din lön med 63 procent?
blog comments powered by Disqus
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)