fredag 6 augusti 2010

Den personliga moroten

Lönen är viktig, en hygienfaktor som får oss att gå till jobbet. En hög lön kan locka dig att byta arbetsgivare eller få dig att stanna kvar lite längre på ett företag. Men det finns ingenting som visar att en hög lön får alla att bli motiverade och prestera på topp varje dag. Ändå är lönen den vanligaste moroten som företagen använder sig av för att få medarbetarna motiverade.

I YouTube-klippet, The surprising truth about what motivates us http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

uppmanas företagsledarna att ge medarbetarna en hygglig lön, så att de inte behöver bekymra sig för sin ekonomi, först då kan de ägna all sin energi åt arbetet. Den stora frågan är då vad som är en hygglig lön.

Det viktigaste verkar vara att få rätt lön för det arbete man gör. Man vill tjäna i nivå med alla andra som har samma yrke och erfarenheter.

Därför kan det vara bra att använda SCB:s lönestatistik för olika yrkesgrupper som måttstock.

http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____28201.aspx

Det gäller även att möta förväntningarna och de svenska ekonomstudenterna förväntar sig en årslön på 35 000 euro på sitt första jobb, enligt Trendence Institutes undersökning.

Du måste alltså göra en tydlig lönepolicy så att alla vet varför de tjänar som de gör och ge medarbetarna en lön som de klarar sig på.

Därefter måste du finna medarbetarnas personliga motivatorer och ge dem förutsättningarna för att göra ett bra jobb. När det är på plats är medarbetarna högpresterande. Det är lätt att skriva dessa rader, svårare att genomföra det. Men den som lyckas kommer att leda ett framgångsrikt team eller företag som vinner i längden.


Peter Bolinder

VD Netsurvey

blog comments powered by Disqus