tisdag 3 augusti 2010

Högre lön ökar inte motivationen

Idag skriver både DN och DI om vår studie som visar att en hög lön inte ökar motivationen.

Netsurvey har genomfört en analys av sambandet mellan lön, motivation och andra attityder i ett par svenska och europeiska företag med sammanlagt närmare 10 000 medarbetare i drygt 700 arbetsgrupper och fem europeiska länder.

Vi har inte funnit något samband mellan motivation och lön. Lön får alltså inte medarbetarna på ett företag att engagera sig mer i jobbet eller prestera på topp varje dag.

Medarbetare motiveras av utmaningar och ett stimulerande arbete De triggas av att lära, bli bättre och att göra ett riktigt bra jobb.

Samtidigt finns individuella, lokala och yrkesmässiga variationer. Till exempel har män mer fokus på de egna utvecklingsmöjligheterna medan kvinnors motivation påverkas mer av om de tror på ledningens syn på företaget.

Om ett företag ska öka motivationen hos medarbetarna bör de känna till de generella motivatorerna. Vill de få hela personalstyrkan att prestera på topp bör de dessutom ta reda på de individuella motivatorerna.

Vår undersökning bekräftar det andra har kommit fram till. Redan på 50-talet bevisade Herzberg att lön inte motiverar. Hans resultat har bekräftats och utvecklats av många efter honom. Följande klipp: The surprising truth about what motivates people, förklarar det hela på ett mycket bra sätt.

Svenskt näringslivs ledande plantskola, Ericsson, lider inte av att lönerna är lägre än på andra teknikföretag som konkurrerar om arbetskraften. Det ständiga utflödet av höga chefer skapar möjligheter för den som är ung och framåt. Därför behåller de sin plats bland Europas hundra mest attraktiva arbetsgivare för MBA-studenter år efter år.

Detsamma gäller Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt Universums barometrar: IKEA. Det är knappast ett bolag som är känt för sina höga löner. Det är helt andra saker som utvecklingsmöjligheter, en god personalpolitik och ett erkänt bra arbetsklimat som får folk att söka sig till, och stanna kvar på företaget.

Motiverade medarbetare leder till framgång. Frågan är bara vad som motiverar din personal. Det börjar bli dags att ta reda på det!

Några länktips:
Unionens debattartikel om bristerna i bonussystemen
En sommarjobbande 80-talists syn på lön och motivation
Mer om motivationsteorier

Den överraskande sanning om vad som motiverar oss


Mårten Westerg
blog comments powered by Disqus