fredag 17 september 2010

Vänta inte på hjärtinfarkten!

48 procent i Ny Tekniks läsarundersökning anser att de har en oförstående chef. Det kan vara farligt för deras hjärta, enligt forskning vid harvard School of Public Health.

Anna Nyberg, vid Instutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet, har tidigare visat att de som är missnöjda med sin chef idag löper 25 procents högre risk att drabbas av en hjärtinfarkt inom tio år. De som har en dålig chef sover även en halvtimme mindre per natt än de som har en bra chef.

Vårt jobb, att hjälpa chefer att bli bättre ledare, är bevisligen viktigt för folkhälsan. Våra undersökningar visar att 25 procent av cheferna har någon typ av svaghet som påverkar individerna i teamet negativt. Vårt arbete visar att det går att göra väldigt mycket åt detta. De allra flesta kan bli mycket bättre ledare, om de får veta vilka svagheter de har och får rätt stöd för att bli bättre.

Vi har sett det många gånger hos våra kunder. När cheferna får veta hur deras ledarskap uppfattas av medarbetarna blir de ännu bättre på det medarbetarna uppskattar och gör allt de kan för att arbeta med sina förbättringsområden. När de får rätt stöd från företaget kan vi se stora förbättringar i nästa medarbetarundersökning. Det är alltid lika roligt att se hur resultaten förbättras år för år och hur glada cheferna blir över att få medarbetarnas erkännande för sina ansträngningar att bli en bättre ledare.

Men även medarbetarna måste ta sitt ansvar för situationen.

Om du uppfattar att du inte har en förstående chef, kan det handla om flera olika scenarier. Kanske tycker du att du jobbar mycket men att din närmaste chef inte ser vad du gör. Kanske handlar det om att du inte tycker att du har en lön som motsvarar din arbetsinsats. Kanske ger din chef inte konstruktiv feedback, det vill säga talar om exakt vad det är som du gör bra. Kanske är det så att din närmaste chef har väldigt många anställda och inte hinner med? Eller är han eller hon specialiserad inom sitt område och har därför blivit befordrad som chef utan att egentligen vara intresserad av ledarskapet?

Istället för att sova en halvtimme för lite och acceptera att du höjer risken för hjärtattack, tycker jag att du ska ringa in problemet och ta upp det med din chef. För det allra bästa skulle ju vara att du löste problemet, så snart som möjligt.

Mer intressant läsning:
70 procent av Du& jobbets läsare tror att man blir sjuk av en dålig chef.
blog comments powered by Disqus