torsdag 2 september 2010

Fegt Mats Qviberg!

Vi är många som lider med HQ:s medarbetare och kunder nu när myndigheter och likvidator har tagit makten över bolaget. Jag ska inte spekulera i orsakerna till att FI stänger och låser ytterdörren till HQ och likviderar bolaget, jag kan bara konstatera att det är en stark missförtroendeförklaring av styrelse och ledning.

Jag reagerar dock kraftigt på HQs styrelseordförande som var intervjuad av Aktuellt tidigare i veckan där han säger att ”han inte var informerad om läget”. Hur kan man som ordförande och ledare i en så extremt kritisk situation inte ta fullt ansvar för situationen?

Det borde ingå i varje ordförandes befattningsbeskrivning att man inte kan skylla ifrån sig, man är högst ansvarig och i HQs fall är det svårt att tro att Mats Qviberg inte skulle vara informerad om läget. Konsekvenserna blir att han urholkar både respekten och förtroendet för sin person totalt och att han uppfattas som en svag ledare.

När styrelseordföranden avsäger sig ansvaret för situationen sjunker säkerligen medarbetarnas vilja att ta ansvar för sina handlingar. Mats Qviberg bör vara det goda exemplet som står upp för och försvarar företaget. Om inte han gör det kommer ingen annan heller att göra det. När Mats tar sin hand från företaget kommer förmodligen alla anställda på företaget att göra det också. Arbetsmoralen och viljan att rätta till misstagen sjunker.

Om Mats hade haft kurage och vågat stå upp för HQs hade arbetsklimatet och moralen på HQ varit bättre och personalen hade inte behövt skämmas.

För övrigt är det märkligt att det kommer ytterligare ett bankhaveri så snart efter Carnegie-affären, det finns många frågor som jag hoppas att vi snart får svar på så vi kan lära av misstagen och bankerna kan återfå sitt förtroende.

Peter Bolinder

VD Netsurvey

blog comments powered by Disqus